Skúška svetiel

Letná škola digitálnej fotografie a krátkej filmovej tvorby 2024
Frontová línia hybridnej vojny
Dátum: 15/11/2024 - 24/11/2024
Rok: 2024
Mesto: Trenčín
Tagy: inštalácia , interaktívne umenie , intermédia , námestie , nové médiá , umenie a technológie
Spolupráca:
Trenčín 2026
Lukáš Dřevjaný

TRAKT pripravuje medzinárodný festival svetelného umenia (light-art), ktorý sa bude konať v centre stredného Považia – meste Trenčín. Impulz priniesť tento obľúbený a pútavý koncept do Trenčína dal Trenčín 2026 pri kandidatúre mesta na Európske hlavné mesto kultúry v roku 2026. Projekt ponesie názov Light Art Festival Trenčín, no už teraz používame skrátený názov LAF.

LAF prinesie do verejného priestoru mesta rôzne diela od umelcov, ktorí v ich tvorbe pracujú s niekoľkými médiami – od svetelnej techniky cez digitál až po video, zvuk a fyzické modely. Festival ukáže návštevníkom dominanty mesta, bežné lokácie aj na prvý pohľad neatraktívne zákutia v inom svetle. Interaktívnymi umeleckými inštaláciami chce LAF „rekonštruovať“ dané miesta a prinášať širokej verejnosti súčasný kultúrny zážitok a podporiť ich všímanie si okolia.

Diváci zažijú intermediálne svetelné diela, luminografie, veľkorozmerné videomapingy či videoart v uliciach, parkoch, na námestí aj v neobjavených priestoroch Trenčína.

V novembri 2024 sa bude konať úvodné podujatie LAF, ktorým bude takzvaná „Skúška svetiel“. Je možné sa tešiť na nevšednú, nadrozmernú inštaláciu, ktorá bude po dobu sedem dní umiestnená na Mierovom námestí v Trenčíne. „Skúška svetiel“, odhalenie inštalácie, prebehne 15. 11. 2024 a bude ochutnávkou toho, čo následne vo väčšom merítku prinesie prvý ročník LAF v apríli 2025.

Príďte sa potešiť kultúrou a kreativitou a zažiť Trenčín v inom svetle.